Videte omnes populi, si est dolor similis sicut dolor meus


Samen luisteren naar de 'Tenebrae'-responsories van Tomás Luis de Victoria

Zaterdag 27 maart 2021, 20.00 uur
On-line, in zoom! Mail uiterlijk 24 maart naar studentenkerkmaranatha@gmail.com dat u wilt deelnemen; dan krijgt u op 25 maart de zoom-link toegestuurd.

Tomás Luis de Victoria (ca. 1548 - 1611) is een van de grootste Spaanse componisten van zijn tijd. Op jonge leeftijd werd hij door Filips II naar Rome gestuurd om te studeren. Daar leerde hij Palestrina kennen.
Vanaf 1578 woont hij met Filippus Neri; hij wordt priester en treedt toe tot de Oratorianen.
In 1585 completeert hij zijn meest ambitieuze meesterwerk, het 'Officium hebdomadae Sanctae', een complete compositie van de liturgie van de Goede Week, waarvan de 'Tenebrae'-responsories, zes voor de metten van Witte Donderdag, zes voor die van Goede Vrijdag en zes voor die van Stille Zaterdag, de meest bekende zijn.
De teksten van de responsories gaan over de arrestatie, het proces, het lijden, het sterven en de dood van Jezus; de renaissancemuziek van La Victoria helpt op dramatische wijze je te vereenzelvigen met Jezus' kruisgang.

De achttien responsories zijn geschreven voor vier stemmen. In de aanloop naar de Goede Week, die op 28 maart begint, kijken en luisteren we naar een in de Mission Concepcion (San Antonio, Texas) opgenomen uitvoering van de 'Tenebrae'-responsories door de University of Texas Chamber Singers o.l.v. James Morrow.
Studentenpastor Michiel Peeters houdt een korte inleiding.
De gezongen teksten worden ondertiteld zowel in het Nederlands als het Engels.

Vanwege de coronasituatie kunnen er op dit moment geen fysieke CobbenhagenAvonden plaatsvinden. Maar ook de on-line-CobbenhagenAvond is vrij toegankelijk. U bent van harte welkom! Vergeet niet uiterlijk 24 maart een mailtje te sturen naar studentenkerkmaranatha@gmail.com, om op 25 maart de zoom-link toegestuurd te krijgen. Vervolgens graag tot ziens, via zoom, op 27 maart!